dissabte, 17 de novembre del 2012

Presentació - La llegenda

La llegenda

Diu la mitologia grega que Syrinx era una bella nàiade, filla del riu Ladó, que tenia una veu preciosa que encisava tots els qui la sentien cantar. El do i les qualitats de la seva veu es devien a la seva virginitat. Pan, en canvi, era un semidéu d'aspecte desagradable. La llegenda conta que era tan lleig que fins i tot la seva mare en veure'l tot just néixer va marxar presa del pànic, paraula que derivaria de «Pan» en referència a l’espant que el semidéu provocava.


Un dia, quan Pan baixava del mont Liceu, es va trobar Syrinx i es va enamorar perdudament de la bellesa de la nàiade i dels seus cants encisadors. Pan es posà a perseguir-la i Syrinx intentà fugir de la seva lletjor i salvaguardar la virginitat. Acorralada i sense escapatòria, se suïcidà llançant-se al riu Ladó. Les seves germanes nimfes, commogudes, la convertiren en canyar, que a la vora del riu el vent bressolava i feia sonar recordant la seva bonica veu.


Quan Pan va arribar només va poder abraçar les canyes i sentir la dolçor del record de la veu de Syrinx produïda pel so del vent. Va ser així com Pan va agafar les canyes i en va fer un nou instrument: la flauta de Pan, també coneguda com a siringa, nom en record a la seva enamorada Syrinx. I quan Pan tocava aquest instrument podia escoltar la veu de la nàiade, i calmava així l’ànsia i la pena que li causava la pèrdua del seu objecte de desig.



La veu de Syrinx

La veu de Syrinx és un projecte musical que desplega el so de la veu i de la flauta (que de manera tan simbòlica uneix el mite de la Flauta de Pan) en un duet format per Olga Miracle (soprano) i Joan Codina Vila  (flautes). Un duet de música de cambra que explora noves sonoritats a partir d'aquesta combinació tímbrica tan poc usual però que també eixampla horitzons i aprofita la ductilitat dels seus components per oferir un ampli ventall d'estils musicals. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada